Bělohlávek: Snad to nebyl příliš odvážný nápad

Pražské jaro dnes zahájí nezvyklý host – Mou vlast uvede školní orchestr! Mimořádnou příležitost dostalo těleso Pražské konzervatoře, která slaví 200 let svého založení. Letošní 66. ročník Pražského jara navštíví řada prestižních orchestrů – namátkou San Francisco Symphony, New York Philharmonic, Berliner Philharmoniker, přesto prestižní zahajovací koncert svěřil festival Symfonickému orchestru Pražské konzervatoře a Jiřímu Bělohlávkovi. Každého asi napadne – nebyl to příliš odvážný tah dramaturgie? Mají mladí hudebníci na to?
5281-belohlavek-snad-to-nebyl-prilis-odvazny-napad-6


5281-belohlavek-snad-to-nebyl-prilis-odvazny-napad-7
Na tiskovou konferenci minulý týden se pan dirigent dostavil přímo ze zkoušky v dobré náladě a bez známek nervozity. „Pustil jsem dechovou sekci kvůli této tiskovce dřív domů, s doporučením, aby cvičili…,“ řekl s úsměvem. „Samozřejmě jsem měl pochybnosti, zda jsme si nevzali příliš velký úkol, ale na březnovém soustředění orchestru v Poličce jsem se trochu uklidnil. K mému překvapení se nepotvrdila obava, že mladí nezkušení hráči by nezvládli celou Vlast zahrát.“ Soustředěnou spolupráci s orchestrem v Poličce si Jiří Bělohlávek velmi pochvaloval, dokonce se tam setkal se svým starým cellem, na které kdysi hrál a později jej konzervatoři věnoval.
5281-belohlavek-snad-to-nebyl-prilis-odvazny-napad-8

I to bude na zahajovacím koncertu zajímavé – jak bude znít symfonický orchestr s běžnými školními nástroji. „Orchestr je z devadesáti, možná pětadevadesáti procent opravdu složený ze studentů konzervatoře, někteří jsou i z jiných konzervatoří nebo z Nerudova gymnázia, je tam pár absolventů, ale jako jediný profesionál pomůže Ondřej Vrabec z České filharmonie, jinak nikdo,“ uvedl dirigent proti dohadům, že bude školní těleso ve skutečnosti hrát s vydatnými posilami z řad jiných pražských orchestrů. Jako koncertní mistr stane v čele orchestru Jakub Fišer z AMU, který se loni zúčastnil jako člen YouTube Symphony Orchestra koncertu v Carnegie Hall v New Yorku. „Bylo krásné vidět, jak se ze skupiny dobrých, někdy i výjimečných instrumentalistů stal jednotný soubor,“ uzavřel Jiří Bělohlávek své líčení příprav na zahajovací koncert.

5281-belohlavek-snad-to-nebyl-prilis-odvazny-napad-9

5281-belohlavek-snad-to-nebyl-prilis-odvazny-napad-10

Pro dirigenta, který v 90. letech založil ze studentů AMU a mladých hráčů Pražskou komorní filharmonii, to nebyla první ojedinělá zkušenost se studentským orchestrem. Ještě mnohem dříve v roce 1987 pracoval s Mezinárodní filharmonií mládeže, orchestrem složeným ze studentů východního bloku a vyjeli pak na turné po metropolích východních zemí (Praha, Varšava, Moskva, Budapešť…). Byl to podle jeho slov takový trucpodnik Pragokoncertu v době, kdy byly populární turné mládežnických těles po západní Evropě. „Dodnes, když přijedu někam do orchestru, se ke mně hlásí hudebníci, kteří tehdy v tom tělese hráli a stále si na to pamatují…,“ říká Jiří Bělohlávek. Před šesti lety v Anglii spolupracoval také s National Youth Orchestra of Great Britain.
foto Pražské jaro

Text byl publikován na Operaplus.cz