Sep 2006

Clapton a Madonna v Moskvě

Ericu Claptonovi před časem zakázali koncertovat v Moskvě, decibely z jeho vystoupení by prý mohly narušit statiku budov Rudého náměstí. Západní muzikanti vždycky tak trochu ohrožovali statiku sovětského impéria, takže nic nového pod sluncem. Madonna na to šla v Lužnikách chytře - pohladila ruského medvěda po bříšku, když prohlásila, že je v Rusku větší demokracie a svoboda než v USA. Nezavděčila se ale pravoslavné církvi, která byla tvrdě proti její rouhavé show. Stejně to viděli církevní hodnostáři v Praze, kardinál Vlk o ní mluvil pouze jako o "takzvané Madonně". Za své publikované názory na zpěvačku si vysloužil hodně pohrdavých reakcí, dokonce podezření, že parazituje na slavné osobnosti, aby ke svým názorům přitáhl pozornost.
Není v tom ale sám. Nad mediálním humbukem kolem Madonny se ve svém soukromém blogu pozastavoval Otakar Svoboda z ČT. Z výšin své intelektuální pózy zkritizoval kolegy novináře, že se účastní na té umělé vlně senzacechtivosti, jenom mu nějak uniklo, že na ní sám jede dokonce ve svém soukromém deníčku.
Také bych vám o Madonně ve svém deníčku něco napsala, jen kdyby právě v době jejího evropského turné nevypukla houbařská kampaň a kdybych místo krájení, sušení a zavařování do octa mohla po nocích radši psát a taky kdyby už ty houby po celým baráku tak nesmrděly...

Ředitel ND doplatil na "předražené" WC

Sotva vstal nový ministr Štěpánek z operačního stolu, učinil rázný krok – bez rozmýšlení a na hodinu odvolal ředitele ND Daniela Dvořáka. Mezi závažnými poklesky pana ředitele, zjištěnými hloubkovou kontrolou Ministerstva kultury, je nejčastěji citována stavba klozetu v prezidentském salónku za 800 tisíc korun. Když uvážím, že přestavba koupelny v panelákovém jádru dnes běžně stojí i čtvrt miliónu, nepřijde mi to u historicky chráněné budovy zas tak neskutečná cena. Ale omluvme ministerské úředníky – podobnou kontrolu prý dělali poprvé a doma možná ještě mají hajzlíky staré, erární.
Výrok Dana Dvořáka o balkánských poměrech – s ohledem na předchozí hygienické parametry prezidentského salónku – v tomto ohledu sedí. O Dvořákovu budoucnost nemám obavy, je vynikající umělec a zdatný manažer, což dokázal ve vedení svých soukromých divadelních společností dříve, než usedl do ředitelny ND. Obavy mám spíš o směřování naší první scény – aby pod kuratelou přízemních byrokratů a akčních ministrů neskončila právě v tom hajzlu.