Proms skutečně plní vaše noci

Omlouvám se za ten propagační titulek, ale když jsem se dvakrát po sobě vracela z koncertu ve dvě v noci, musím dát organizátorům festivalu za pravdu. Z Obecního domu se publikum mohlo přesunout na jazzové pokračování v nedalekém Café Imperial. Nad pivem nebo kávou s povinnou koblihou se tam sešli všichni - diváci, zahraniční sólisté, muzikanti z orchestru. Vstup byl volný a kapely jen ty nejlepší. Slyšela jsem Milana Svobodu a Viklického a musím říct, že „staříci slušně zaváleli“. (Jazz musí být strašně zdravý. Byli tam někteří muzikanti opravdu v důchodovém věku a člověk se nestačil divit, jak hráli. Proč to nejde v orchestrech?).
Po večeru výživných romantických kusů přijde jazz k chuti. Navíc ve velké stylové kavárně to má jistou prvorepublikovou noblesu. Myslím, že se Proms vydaly správným směrem. Je to první skutečný letní festival v Praze, který vám dá iluzi, že jste taky trochu na prázdninách. Jako ti turisté okolo. A tak to má být.
Ne všechno se samozřejmě povedlo. Odpadla Anglická noc, údajně kvůli atentátům v Londýně, a také nestor showmanů Barry Mason prý trochu pletl nástupy ve svých šlágrech, jak jsem někde četla. Ale programy nepostrádaly vtip (třeba Bernstein, Gershwin a Williamsovy Hvězdné války), měly velmi slušnou návštěvnost a přinesly nové tváře (dlouhovlasý svalnatý blondýn Paolo Pecchioli byl fakt kus).
Pořadatelé chtěli přenést hudbu do ulic, na open air večery, což vím od J. Hasenöhrla, ředitele ČNSO, ale s městem se nedohodli. Vzhledem k poněkud nešťastnému způsobu tohoto léta, kdy pořád prší, mohou být jen rádi. Tak zase za rok!