Bobby McFerrin



15. a 16. 5. Kongresové centrum Praha, 19.30
Jeho hit „Don´t worry, be happy“ znají i naprostí jazzoví ignoranti. Se svým hlasem o rozsahu čtyř oktáv trůní Bobby McFerrin na jedné z nejvyšších příček v hudebním světě – má na kontě deset cen Grammy a dvacet milionů prodaných alb.
Sedmapadesátiletý americký zpěvák začínal jako klarinetista, poté pianista a teprve v sedmadvacíti objevil svůj dar experimentovat s hlasem a překračovat tak všechny známé hranice vokální hudby. Pověstné jsou jeho sólové koncerty bez kapely.
„Bobby je orchestr o jednom muži,“ prohlásil o něm slavný dirigent James Lewine. Každé jeho živé vystoupení se dá označit za malý zázrak - na pódiu i v kontaktu s diváky vytváří nečekané situace, improvizuje a nedá se svázat ani žánrem. Poté, co začal dirigovat klasiku, Beethovena s velkými symfonickými orchestry, co spolupracoval s Yo-Yo Mou, Chickem Coreou, Vídeňskou filharmonií a Herbie Hancockem, je považován za velvyslance klasické i jazzové hudby.
Bobby McFerrin poprvé vystoupí v Praze 15. 5. v Kongresovém centru a pro mimořádný zájem přidává další koncert 16. 5. tamtéž . Na pódiu se vedle něj objeví Clarinet Factory, Dan Bárta a chlapecký sbor Boni Pueri. „
Vybrané hosty spojuje špičková interpretace, pohotové muzikantství, schopnost improvizovat a také notná dávka odvahy. Jsem rád, že můžeme mladým českým umělcům poskytnout takto unikátní příležitost, při které budou diváci moci sledovat dobrodružství spontánní hudební komunikace,“ uvedl Marek Vrabec, ředitel známého festivalu Struny podzimu a na něj navazujícího projektu Strings of O2, který má v Praze připravit debut mnoha velkých osobností, dosud u nás nevystupujících. Koncert s podtitulem Hlas bez hranic uvede populární moderátor Marek Eben.