Luciano Pavarotti:
Tenorista, který přivedl operu na stadiony

Tentokrát žádná blesková návštěva Prahy, Luciano Pavarotti si to chce užít a do české metropole v dubnu zavítá s celým svým dvacetičlenným týmem. Nebude chybět ani jeho osobní kuchař.

Text: Svatava Barančicová, publikován v TIME IN/4/2005

Slavný pěvec přiletí speciálem z Rotterdamu již několik dní před koncertem, konaným 20. dubna v Sazka Areně. Praha je jednou ze zastávek jeho Farewell Tour 2005 - Night To Remember, na které se loučí s aktivní pěveckou kariérou a se svými fanoušky. V říjnu bude Pavarottimu sedmdesát, po tomto datu se chce věnovat již jen pedagogické činnosti. Navzdory astronomickým honorářům, které bral za svá vystoupení, nebo možná právě díky jim, bude své žáky v rodné Modeně učit zdarma.
O ukončení pěvecké kariéry Pavarottiho se spekuluje již od roku 2003. Byl to mimochodem nejčernější rok jeho života: rozešel se po 30 letech se svým manažerem Herbertem Breslinem, zemřeli mu oba rodiče i vytoužený syn, jedno z předčasně narozených dvojčat, které očekával se svou o 34 let mladší partnerkou Nicolettou Mantovaniovou. Z prvního manželství má Pavarotti tři dospělé dcery, ztráta jediného mužského potomka jej zdrtila.
Loni se Luciano Pavarotti rozloučil představením Pucciniho Tosky s Metropolitní operou, kde za 40 let kariéry zpíval nejčastěji. Publikum bylo nadšené, ale kritika nenechala bez povšimnutí, jak těžce se pěvec pohybuje kvůli své postavě a zničeným kloubům po jevišti. V posledních letech Pavarotti svá operní vystoupení již omezoval, zato vyprodané sportovní stadióny, parky a náměstí zůstaly jeho doménou.
Mezinárodní věhlas mu přineslo nejen jeho pověstné "vysoké c", ale i brilantní technika, emotivní projev a jedinečná barva a síla jeho hlasu. Pěvec léta lámal rekordy v prodejích zvukových nosičů s klasickou hudbou a obrátil k sobě jako celebrita pozornost, jaké se do té doby dostávalo jen rockovým hvězdám. Shromáždil také miliony dolarů na dobročinné účely.



LUCIANO a....
...média
Jsou jeho důležitým spojencem, je prvním tenoristou televizního věku. Díky přenosům jej vidělo tak početné publikum, o jakém se dříve pěvcům ani nesnilo. Právě s Pavarottim přišla móda pěveckých koncertů na stadionech a jakési sblížení přísně akademické obce s populárními umělci z opačného břehu.
Začalo to triumfálním turné do Číny (1986), v Pekingu se za jediný den se vyprodalo všech 10 000 vstupenek do sjezdového paláce na náměstí Tchien-an-men. Do londýnského Hyde Parku (1991) přišlo na Pavarottiho 200 tisíc lidí, pod Eiffelovku 300 tisíc a do newyorského Central Parku už přes půl milionu diváků, zatímco další miliony jej sledovaly v USA a Evropě v přímém televizním přenosu.

...fotbal
K fotbalu má vřelý vztah, v mládí sám hrál jako střední útočník za tým Lepanta. Už v sedmnácti vynikal v týmu statnou postavou. Trenér mu po jednom vítězném zápase napsal na pamětní fotografii věnování: Lucianovi, který přispěl celou svou „váhou“ k našemu velkému vítězství...
Legendární Koncert tří tenorů v Římě při mistrovství světa v kopané (1990) byl vlastně nápadem Josého Carrerase. Oba fotbaloví fanoušci - Plácido Domingo i Pavarotti nadšeně souhlasili. Carreras se právě dostal ze spárů leukemie, a tak všichni uvítali možnost společně si zazpívat. Pavarottiho oblíbená árie Nessun dorma se tehdy stala popěvkem fotbalových fanoušků a vedla v žebříčku hitparád. Nahrávka římského koncertu se stala nejprodávanějším klasickým titulem na světě.

...jídlo
Luciano miluje těstoviny a všechny speciality italské kuchyně. Rád sám vaří a dokonce si vymýšlí nové recepty. Na exotiku si nepotrpí. Na turné do Číny si Pavarotti vezl celou italskou restauraci i se surovinami, natolik se obával tamní stravy.Také Pavarottiho newyorský byt by údajně se svými zásobami vydržel dlouhé obléhání.
Dnes má ovšem tenorista váhu kolem 160 kilo a již delší dobu se hlásí různé nemoci, které jej omezují v osobním i profesionálním životě. Těžce se pohybuje na pódiu a v rolích milovníků by vypadal směšně. Přitom mu na vzhledu velmi záleží a cenzuruje nelichotivé záběry fotografů.
Stále zkouší nějaké diety, kolem čtyřicítky shodil dokonce 36 kilo, ale brzy vše nabral zpátky. Má přemrštěný strach o své zdraví a polyká denně neuvěřitelné množství tablet a vitaminů.

...talent
„Mamma mia, jak vysoké tóny...,“ žasnul lékař v porodnici, kde se Luciano r. 1935 narodil. Hlas zdědil po otci, modenském pekaři, od něj slýchal první italské árie a písně. Otec veřejně nezpíval kvůli trémě, ale hlas si udržel do vysokého věku a ještě v r. 1989 s Lucianem vystoupil na koncertu.
Cesta Pavarottiho na operní scény nebyla přímá, živil se jako učitel, pojišťovák, mimochodem velmi úspěšný. Současně studoval zpěv, ale nabídky z divadel stále nepřicházely. Itálie v 60. letech neměla o výtečné tenoristy nouzi. Po vítězství v soutěži Achilla Periho (1961) a několika rolích v oblastních divadlech konečně debutoval v Palermu a milánské Scale a jeho kariéra dostala správný směr. Mezi úspěchy byly i propady, v 25 letech se mu na hlasivkách utvořil polyp, debut v Metropolitní opeře (1972) mu zase zkazila hongkongská chřipka. Pět let musel čekat na další pozvání, aby si mohl spravit v New Yorku reputaci.O to více pak zde hostoval (celkem 379 přestavení).
Jako všichni umělci je pověrčivý - nosí v kapse ohnutý hřebík z pódia a na koncertech vždy vystupuje s bílým kapesníkem.

...ženy
„Luciano je typickým Italem se vším dobrým i špatným: je laskavý srdečný, družný, přirozený, bujný a mnoha ženami v rodině katastrofálně zhýčkaný,“ napsala o něm první žena Adua ve své knize Život s Lucianem (Londýn 1992). Po sedmiletém zasnoubení a 36 letech manželství, v němž vychovali tři dcery, se italský sen o rodinném štěstí zhroutil. Fotografové přistihli Pavarottiho při polibku na pláži s jeho sekretářkou Nicolettou Mantovaniovou. Rozvod s paní Aduou jej stál polovinu majetku, celých 109 milionů dolarů.
Své ano si řekli s Nicolettou loni v Modeně. „Přísně soukromému obřadu“ přihlíželo na jevišti zdejší opery 600 zvaných hostů, mj. Sting, Elton John, Bono a celý fotbalový klub Iuventus. Jestli ale platí o Pavarottim to, co napsala jeho exmanželka Adua, nebude to mít Nicoletta lehké: Luciano prý je strašně nepořádný, nesnáší domácí práce, dlouho spí a podvádí přátele v kartách, protože chce stále jen vítězit.