Kvarteto je horší než manželství, protože tam je alespoň to vybití v sexu, ale tady nic...

Jan Talich

To jméno figuruje v české hudbě již po tři generace. Dirigent Václav Talich proslavil Českou filharmonii, jeho synovec Jan Talich založil slavné kvarteto, prasynovec Jan Talich junior (38) založil vlastní orchestr a chopil se taktovky. Na Pražském jaru bude 22. 5. dirigovat mj. Beethovenovu 1. symfonii C dur.
celý rozhovor

Kdo je na obrázku?

A. oběť násilného trestného činu tváří v tvář útočníkovi
  • B. erotická pomůcka ze sexshopu
  • C. sopranistka Galina Gorčakova

C je správně. Ruskou sopranistku propaguje tímto plakátem Pražský podzim. Koncert byl naštěstí vyprodán dřív, než se plakáty objevily, leckdo by si to mohl ještě rozmyslet...

Pro představu jak vypadá
celý plakát.




Trumpetista s vlastním symfoňákem

Než si Jan Hasenöhrl (44) založil soukromý symfonický orchestr, pěknou řádku jich jako trumpetista vystřídal. V sedmnácti začal ve FISYU, hrál taky u Hybše (s nímž si ho dodnes pletou), v SOČRu a jiných známých zkratkách. Zná důvěrně fungování orchestrů zezdola i shora. A hlavně - nedělá si o nich iluze, ví, že v hudbě platí stejná pravidla jako v každém jiném byznysu.

celý rozhovor

Kdyby Bůh měl hlas a zpíval, znělo by to asi jako Andrea Bocelli...

Jednou nohou je v opeře, druhou v popu. Každý zná jeho hit Con te partiro. Prodal 50 miliónů svých desek, zpíval pro Clintona, Bushe, Jana Pavla II., britskou královnu. 2. října zazpívá Andrea Bocelli v pražské Sazka Areně.
celý článek



Na křtu knihy jazzmana Martina Kratochvíla „Suma sumárum“ v Paláci Luxor bylo veselo.

Kmotr knihy, mediálně provařený psycholog Douda to vzal zostra. Pěkně nahlas přes mikrofon vyzdvihl ze všech úspěchů pana podnikatele hlavně „velikost ohambí, kterou jsme mu my kamarádi nejvíc záviděli“ a popřál mu do dalších let stejně plodné péro.
Tak nevím, jestli nemá nešťastný psycholog nějaký problém, a jestli spíš v kalhotách nebo spíš v hlavě...

60 let od prvního vystoupení Smetanova kvarteta

Spolek pro komorní hudbu pořádá v říjnu koncert, který má připomenout 60 let od prvního vystoupení Smetanova kvarteta. Hrát bude Škampovo kvarteto, pochopitelně v Rudolfinu. Má to jen tři drobné chyby: ten historický koncert se konal o měsíc později, tedy v listopadu, v Městské knihovně, a s úplně jiným programem. Navíc si pořadatelé ani nezajistili přítomnost oslavenců - např. prof. Škampa bude tou dobou v Itálii na soutěži. Tak mi není jasné, co vlastně ten večer v Rudolfinu má připomínat.

Paní ministryně školství ohlásila odchod z politiky.

Držme palce, ať je to co nejdřív. Není oblast školství, kterou by její „dobrobrodiní“ nezasáhlo. Jen namátkou:
- rušení škol v obcích a dojíždění malých dětí denně veřejnou dopravou, nebo autem s rodiči, pochopitelně „za své“.
- obstrukce ve výběru střední školy
- šikanování soukromých škol, boj proti školnému, přestože ho paní ministryně a celá soc.dem. elita svým dětem ráda platí
- zdražení školek. Předškoláci byli osvobozeni od školného (kdo se o to prosil?), zatímco všem ostatním dětem školné zvedli. Když dnes školka stojí cca 11 tisíc za rok, proč je vysoká škola zadarmo?

Zlaté ručičky Keithe Richardse

V magazínu MF Dnes vyšla hezká fotka Rolling Stones, čtyři ďábelští staříci se na ní spokojeně usmívají do objektivu. Uprostřed je kytarista Keith Richards s rukama opřenýma o ramena kamarádů a ty ruce stojí za pozornost. Sukovité artrózou zkřivené prsty, obrovské deformované klouby, ani jeden snad nemá zdravý a s tímhle ten člověk v 61 pořád ještě hraje. A vydělává milióny. Klobouk dolů, ty ruce dokazují, že to není zadarmo.

Smetanovo trio zabodovalo v žebříčku BBC Music Magasinu

Desku „Páleníčkova - Smetanova tria“ se skladbami Smetany (Trio g moll), Nováka a Suka (d moll a c moll) vyhodnotil BBC Music Magazine jako nejlepší CD měsíce srpna v oboru komorní hudby. Získalo 5 hvězdiček. Recenze Jana Smaczneho je velmi lichotivá stejně jako jiný článek od Johna Warracka z International Record Revue. Mé gratulace!
P.S. Ostatně můj domovský Time In je taky pochválil, a už v červnovém čísle.